Η ΤΟΥΡΚΙΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 

Επσημη ονομασα:   Δημοκρατα της Τουρκας
     
κταση:   779.452 τ.χλμ.
Πρωτεουσα:   γκυρα
Πληθυσμς(2006):   76.803.927 κτοικοι
Επσημη Γλσσα:   Τουρκικ
Εθνικ Νμισμα:   Τουρκικ λρα
Πολτευμα:   Κοινοβουλευτικ Δημοκρατα
     
Θρσκευμα:   Μουσουλμνοι 99%, λλοι 1% (Χριστιανο, Εβραοι)
Σνθεση πληθυσμο:   Τορκοι (κυρως),λλοι
Βασικς Εθνικς Επτειοι:   29 Οκτωβρου (1923), Ημρα Ανεξαρτησας
ΑΕΠ αν κτοικο(2006):   4.600 $
Συμμετοχ στο ΑΕΠ(2006):   Υπηρεσες 53,3%, βιομηχανα 29,8%, γεωργα 12,1%, κατασκευς 4,8%
Ρυθμς ανπτυξης (Α´ Τρμηνο 2006):   8,1%
Ενεργς Πληθυσμς(2006)   51,5% του συνολικο πληθυσμο
Κατανομ Εργατικο Δυναμικο (2006):   Υπηρεσες 43%, γεωργα 32,2%, βιομηχανα 19,8%, κατασκευς 4,6%
Συναλλαγς με Ε.Ε. (2006):   Εξαγωγς: 51,5% - Εισαγωγς: 45,5%
Δεκτης Ανεργας (2006):   10,4%
Δεκτης Πληθωρισμο (Ιολιος 2001):   57,6%
Δεκτης Μετανστευσης (2001):   1,5%
Χρστες Internet (2000):   2.000.000 χρστες
Κωδικς Ιντερνετ:   tr

 

Σντομη Ιστορα
Η Οθωμανικ δυναστεα εγκαθιδρθηκε απ τον Οσμν τον Α' το 12 αινα μ.Χ, σηματοδοτντας την απαρχ των διενξεων μεταξ της Χριστιανικς Ευρπης και της Μουσουλμανικς Οθωμανικς Αυτοκρατορας. Η Οθωμανικ αυτοκρατορα διρκεσε επ ξι αινες και δεν καταλθηκε παρ μλις το 1922, με την ανακρυξη της Τουρκικς Δημοκρατας. Η πρτη περοδος της οθωμανικς ιστορας χαρακτηρζεται απ σχεδν συνεχ εδαφικ εξπλωση, κατ τη διρκεια της οποας η οθωμανικ κυριαρχα απ μια μικρ ηγεμονα στη βορειοδυτικ Μικρ Ασα κατληξε στη δημιουργα μιας αυτοκρατορας που περιελμβανε τη Νοτιοανατολικ Ευρπη, τη Μικρ Ασα και τον Αραβικ κσμο. Το 1453, η Οθωμανικ Αυτοκρατορα κατκτησε την Κωνσταντινοπολη. Κατ τη διρκεια της ηγεσας του Σουλεμν του Μεγαλοπρεπ (1494-1566), η αυτοκρατορα κατεχε τα περισστερα απ τα Βαλκανικ κρτη, την Ουγγαρα και μεγλες περιοχς της Μσης Ανατολς και της Βρειας Αφρικς. Η παρακμ της αυτοκρατορας ξεκνησε αμσως μετ το θνατο του Σουλεμν και κατρρευσε οριστικ μετ την ττα της χρας στον Α' Παγκσμιο Πλεμο. Αμσως μετ, πρτος πρεδρος της χρας γινε ο Μουσταφ Κεμλ, γνωστς μετπειτα ως «Ατατορκ». Η χρα κρτησε ουδτερη θση κατ τη μεγαλτερη διρκεια του Β' Παγκοσμου Πολμου και μνο το 1945 τχθηκε στο πλευρ των Συμμχων. κτοτε τσσεται με την πλευρ της Δσης εν το 1952 γινε μλος του ΝΑΤΟ. Σοβαρς διενξεις σημειθηκαν το 1974 με την Ελλδα εξαιτας των στρατιωτικν επιχειρσεων στο βρειο τμμα της Κπρο. Το 1982, σε συνχεια μιας περιδου στρατιωτικς διακυβρνησης ψηφστηκε το νο Σνταγμα που αποκατστησε το ρλο του κοινοβουλου στη χρα.

Πολιτικ Σστημα
Το πολτευμα της χρας εναι η Δημοκρατα. Σμφωνα με το Σνταγμα και του νμους της χρας, η νομοθετικ εξουσα ασκεται απ το Κοινοβολιο εν η εκτελεστικ απ τον Πρεδρο της Δημοκρατας, και το Υπουργικ Συμβολιο.

Το Κοινοβολιο εκλγει τον Πρεδρο της Δημοκρατας εν επιθεωρε το Υπουργικ Συμβολιο. Ο Πρεδρος της Δημοκρατας χει επταετ θητεα και διευρυμνες εξουσες. Βουλευτικς εκλογς διενεργονται κθε πντε χρνια και νωρτερα εν το αποφασσει το Κοινοβολιο ο Πρεδρος και εφσον συντρχουν οι ειδικο λγοι που ορζονται στο σνταγμα. Σε αυτς δικαωμα ψφου χουν λοι οι πολτες νω των δεκαοχτ ετν.

Πολιτισμς
Η Τουρκα διαθτει μακραωνη και πολυποκιλη πολιτιστικ κληρονομι, επηρεασμνη απ τον αραβικ, τον βυζαντιν και δυτικ πολιτισμ. Σημεο αναφορς στην παγκσμια αρχιτεκτονικ αποτελε ο νας της Αγας Σοφας στην Κωνσταντινοπολη, εν η περοδος μετ την νοδο του Ισλμ στη χρα χαρακτηρστηκε απ αρχιτεκτονικ αριστουργματα, πως τα τζαμι Σουλεμιγιε και Σουλεμγιε. Αργτερα, ο αρχιτεκτονικς ρυθμς τορκικο-ροκοκ, υιοθτησε γαλλικος και οθωμανικος αρχιτεκτονικος τπους με κριο χαρακτηριστικ το βαρ στολισμ.

Η ισλαμικ λογοτεχνα και ποηση με τα χαρακτηριστικ καλλιγραφικ γρμματα νθισαν μετ την πτση της Κωνσταντινοπολης και κυρως τον 18ο αινα.

Ο τουρκικς εθνικισμς επηρασε βαθτατα την τουρκικ μουσικ του 19ου και 20ου αινα, δημιουργντας να μοναδικ μουσικ φος που επηρασε μεγλους ευρωπαους μουσικοσυνθτες.

Οικονομα
Η τουρκικ οικονομα, η οποα εναι προσανατολισμνη στην Ευρπη και τον υπλοιπο δυτικ κσμο, γνρισε ραγδαα εκβιομηχνιση μετ το 1950. Η γεωργα εξακολουθε να απασχολε να σημαντικ τμμα του εργατικο δυναμικο (35%), εν η κλωστοφαντουργα αποτελε παραδοσιακ τον σημαντικτερο κλδο της τουρκικς βιομηχανας και αντιπροσωπεει το μεγαλτερο μρος των εξαγωγν.

Η οικονομα της Τουρκας χει εκσυγχρονιστε σε μεγλο βαθμ. Χαρακτηρζεται απ να ζωνταν και ολονα αυξανμενο ιδιωτικ τομα, αν και το κρτος εξακολουθε να διαδραματζει σημαντικ ρλο σε λους τους οικονομικος τομες.

Οι πρσφατες οικονομικς επιδσεις της Τουρκας δεν ταν ικανοποιητικς. Τον υψηλ ρυθμ ανπτυξης του 2000 (πνω απ 7%) ακολοθησε βαθι οικονομικ κρση κατ το πρτο μισυ του 2001.

Το υψηλ ποσοστ πληθωρισμο αποτελε σημαντικ πρβλημα καθς το 2000 ανερχταν σε 58% και βελτιθηκε ελχιστα το 2001, εν ο δεκτης ανεργας κυμανεται περπου στο 10%.

 

 


ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σταθμο στην πορεα νταξης της Τουρκας στην Ευρωπακ νωση

Υπογραφ της Ευρωπακς Συμφωνας Σεπτμβριος 1963
ναρξη ισχος της Ευρωπακς Συμφωνας Δεκμβριος 1964
Υποβολ ατησης της Τουρκας για νταξη στην Ε.Ε. Απρλιος 1987
Σνοδος Κορυφς του Ελσνκι: Χοργηση στην Τουρκα του καθεσττος της υποψφιας για νταξη στην Ε.Ε. χρας Δεκμβριος 1999
γκριση της περιοδικς κθεσης της Ε.Ε. σχετικ με την προδο Τουρκας για την νταξ της στην Ε.Ε. Οκτβριος 2002
Σνοδος Κορυφς της Κοπεγχγης: Απφαση για την εξταση της ημερομηνας ναρξης των διαπραγματεσεων με την Τουρκα τον Δεκμβριο του 2004 Δεκμβριος 2002
ναρξη διαπραγματεσεων για την νταξη της Τουρκας στην Ε.Ε. -
Σσταση Ε.Ε. για τις διαπραγματεσεις με την Τουρκα -
Ημερομηνα υπογραφς συμφωνας νταξης της Τουρκας στην Ε.Ε. -
Δημοψφισμα για την προσχρηση της Τουρκας -
Η Τουρκα ως πλρες μλος της Ε.Ε. -