ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ ΜΕ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

Τα αξιοθατα του Βοσπρου

 

 

ayasofya

Ο Βσπορος (Τουρκικ Μπογζιτσι Ιστνμπουλ μπογαζ),ο  πορθμς της Κωνσταντινοπολης εναι το στεν που χωρζει την Ευρπη απ την Ασα και εννει τον Εξεινο Πντο (Μαρη Θλασσα) με την Προποντδα (Η Θλασσα του Μαρμαρ)
Εναι ενα στεν που χει μκους 31 κλμ.Η Ασιατικ παραλα εναι μκους 35 χλμ. η δε ευρωπαïκη παραλα  εναι μκους 55 χλμ.Το βθος κυμανεται μεταξ 50-120 μτρων.Το πιο στεν σημεο εναι στο φροριο Ρωμυλας με 600 μ. και το πιο φαρδ σημεο εναι στο νοιγμα Μαρης Θλασσας με 3,4 χλμ.
Στο Βσπορο υπρχει ρεμα ταχτητας 3-4 ων χλμ.Η ρο πνω,εναι απ την Μαρη Θλασσα προς την θλασσα του Μαρμαρ,εν κτω απ 40 μτρα εναι ανποδα,απ την θλασσα του Μαρμαρ προς την Μαρη Θλασσα.
Η ονομασα Βοσπρου προρχεται απο την αρχαο ελληνικ μθο της Ιος,της ερωμνης του Δα,που μεταμορφθηκε σε βδι για να αποφγει την οργ της  ρας,πρασε απ τα στεν.Γιαυτ λοιπν ονομσθηκε του βοδιο(βος)το πρασμα (προς)δηλαδ Βσπορος.
Το στεν του Βσπορου χει μεγλη σημασα για τις χρες που χουν παραλα στη Μαρη Θλασσα για να βγωουν στον Μεσγειο,πως η Ρουμανα,Βουλγαρα,Ουκρανα,Ρωσα και Γεωργα.
Σμφωνα με την Συνθκη του Μοντρ του 1936,Ο Βσπορος εναι να διεθνς πρασμα υπ την επιτρηση της Τουρκας.

ayasofya tekne